Flash bellekte virüs olduğu nasıl anlaşılır
Nasıl Yapılır

Flash bellekte virüs olduğu nasıl anlaşılır

Flash bellete virüs var ise, bilmeden virüsleri başka bilgisayarlara naklediyor olabiliriz. Bu yazımda flash bellekte virüs olduğu nasıl anlaşılır, varsa nasıl silinir ve virüslere pratik şekilde nasıl önlem alınır anlatacağım.

Kaliteli virüs programları ücretli olduğu için çoğu kişi bedava veya kırık programlara yöneliyor. İnternetten ücretsiz virüs programı indirirken işe yaramaz veya etkisiz bir program indirmiş olabilirsiniz. Siz bilgisayarınızı veya usb’nizi koruduğunuzu zannederken hiç korumuyor olabilirsiniz. Bazen de virüs programı indirmek için girdiğiniz site üzerinden size başka virüsler bulaşabilir. Çoğu virüs indirme sitelerinden bulaşmaktadır.

Peki ne yapacağız ? Bilgisayar kullanıyorsak her şeye para verdiğimiz gibi virüs programına da para vereceğiz. Çünkü aksi takdirde er veya geç virüsler başımızı yakacaktır. Bununla birlikte ücretsiz ve risksiz bir çözüm arıyorsanız doğru yere geldiniz.

Flash bellekte virüs olduğu nasıl anlaşılır

Flash bellekte virüs var ise bunu birkaç şekilde anlayabiliriz. Flash belleğe bulaşan virüsün ilk ve en belirgin emaresi flash belleğe bizim yüklemediğimiz ve genelde anlamsız isimleri olan dosya ve klasörler bulunmasıdır. Bunları açmaya çalıştığınızda açamazsınız. Ayrıca dosya boyutunu da artırırlar.

Eğer flash belleğe fidye virüsü bulaştıysa dosyalarınıza encrypted türü isimler eklenir.

Maalesef çoğu virüs bu kadar bariz şekilde kendini belli etmez ancak virüs taraması ile anlaşılır. Eğer ücretli bir virüs programı satın almak istemezseniz 360 total security programını kendi sitesinden indirebilirsiniz.

Flash bellekte virüs olduğu nasıl anlaşılır

Bu programı yükledikten sonra flafh belleği bilgisayarınıza taktığınızda bilgisayarınızın sağ alt köşesinde aşağıdaki gibi bir kutucuk belirecek ve flash bellek otomatik olarak taranmaya başlayacaktır.

 

Flash bellekte virüs olduğu nasıl anlaşılır

Programı indirdiğinizde masa üstünde kısayol oluşturulacaktır. Kısayola tıklayarak programa girebilir ve istediğiniz zaman bilgisayarınızda veya flash bellekte tarama yapabilirsiniz. Virüs bulursanız karantinaya alma veya silme seçenekleri olacaktır.

Flash bellekte virüs olduğu nasıl anlaşılır

Flash Belleğe Virüs Bulaşmasını Engelleme (Programsız)

Flash belleği başkalarının bilgisayarlarında da kullandığımız için kolayca virüs bulaşabilmektedir.

Virüsler genellikle flash belleğin root kısmına, yani ana kısmına yüklenir. Eğer dosyalarımızı tek bir klasör içine atar ve bu klasörün dışında kalan kısmı erişime (yazma, okuma vs.) kapatırsak flash belleğe virüs bulaşmasını büyük ölçüde engellemiş oluruz.

İlk işlem olarak flash belleği biçimlendiriyoruz.

Bunun için flash belleğe sağ tıklayıp “biçimlendir” diyoruz.

Flash bellekte virüs olduğu nasıl anlaşılır

Flash belleklerin dosya sistemi genellikle FAT 32 dir. FAT 32 her cihazda çalışabildiği için tercih edilmektedir. Fakat biz dosya erişim izinlerine müdahale etmek istediğimizden bunu NTFS olarak değiştiriyoruz.

Flash bellekte virüs olduğu nasıl anlaşılır

Flash belleğe bir tane yeni klasör açıp buna bir isim veriyoruz. (Mesela ismi deneme olsun) Daha sonra bu klasör dışında kalan yerleri yazmaya, erişmeye kapalı hale getireceğiz. Ama bu işlemleri kendi bilgisayarımızda yapmamız lazım. Çünkü erişim izinlerini ilk başta hangi bilgisayardan ayarladıysak daha sonra değişikliği o bilgisayardan yapmak gerekiyor.

Flash belleğin simgesi üzerine sağ tıklayıp “Özellikler”e tıklıyoruz. Açılan kutucukta “Güvenlik” sekmesine tıklıyoruz.

 

Flash bellekte virüs olduğu nasıl anlaşılır

Düzenle” ye tıklıyoruz.

Flash bellekte virüs olduğu nasıl anlaşılır

Everyone için izinler kısmında “Okuma ve yürütme”,”Klasör içeriğini listeleme”,”Okuma” satırlarına tik atıp diğerlerinin tiklerini kaldırıyoruz.

Flash bellekte virüs olduğu nasıl anlaşılır

Uygula” ya tıklayınca artık flash belleğe ne biz bir dosya atabiliriz ne de virüs gelebilir. “Deneme” klasörüne de dosya atmak mümkün olmayacak.

Bu yüzden “Deneme” klasörüne sağ tıklayarak yukarıdaki adımları uygulayarak Everyone için izinler kısmında tüm satırların tiklerini atarak, okuma ve yazmaya elverişli hale getiriyoruz.

Bu yaptığımız işlemlerle flash belleğin ana kısmını dosya atma, yazma, değiştirme işlemlere kapalı hale getirdik, “Deneme” klasörüne dosya atmak, değiştirmek vs. işlemler yapmak mümkün. Bu yüzden artık flash belleğe atacağımız dosyaları hep “Deneme” klasörüne atacağız.

Flash belleğe virüs bulaşmak istediğinde ana kısım yazma korumalı olduğu için bulaşamayacak.

Windows güncellemeleri sonrası bazı ayarlarda değişiklik olabilmektedir. Lütfen konu içerisinde mevcut Windows sürümüyle uyumlu olmayan durumla karşılaştığınızda, bize yardımcı olmak için sorunla alakılı yorum bırakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

cricket çakmak pp büyütme tiktok izlenme satın al